Het Harlinger Volkstoneel

Eerder gespeelde stukken

Foto's door: Joachim de Ruijter, Piet Allersma, Jurjen Backer Dirks en spelers

2023

Altied pries

‘Altied Pries’ speelt zich af in een café dat in één van de wijken van Harlingen staat. Appie, de trotse kroegbaas is chronisch vrijgezel en woont samen met zijn ouders boven de kroeg. Moeder Tonnie heeft grote zorgen om haar man Kees, welke dementerend aan het worden is en de gekste dingen uithaalt. Appie helpt haar zoveel hij kan, echter kijken zijn zussen weinig naar hun ouders om. In het café komen regelmatig vaste gasten over de vloer die ook het nodige meemaken. En waarom komt er ineens een verslaggever met fotograaf het café binnen? Is er grote prijs gewonnen?

2020/2021

Super

* Vanwege Covid-19 is dit stuk helaas niet opgevoerd.

Het Harlinger Volkstoneel speelt "SUPER" een toneelstuk in twee delen geschreven door Doet Velthuis. Zoals gebruikelijk bij het Harlinger Volkstoneel is het stuk in het Harlingers en met een aantal prachtige liedjes, deze keer gezongen door Wiebe van Dijk, Dirk Kracht, Marlies van Bon en Coen Outhuyse. In "SUPER" runt filiaalhoudster mevrouw de Bruin haar Superkoop; een ouderwetse buurtwinkel mét kletskassa en trouwe klantenkring, kortom een sociaal gebeuren. Het veeleisende rayonhoofd, een opstandige kleinzoon en lastige klanten maken het mevrouw de Bruin echter niet gemakkelijk. Als ze dan ook nog gedwongen wordt te moderniseren, wil mevrouw de Bruin er de brui aan geven. Maar dan komen de vaste klanten in actie. Hun "buurtsje" zonder Superkoop?! Dat laten ze niet gebeuren!

2019

De Lokroep van de Walvis

De lokroep van de walvis gaat over Ouwe én Jonge Seunen en wat hen verbindt. Over verloren liefde en de roep van de stad Harlingen naar toeristen die er niet eerder waren en de enkele Harlinger die lang en ver weg was. Uw lachspieren worden van gekieteld door de Harlinger humor, spraakgebreken en spraakverwarring die schrijfster Doet Velthuis in het stuk verwerkte. Doet neemt ook de regie voor haar rekening en maakte enkele liedteksten op wel in het gehoor klinkende evergreens van onder andere John Denver. De acteurs en figuranten nemen de zang van deze nummers voor hun rekening, onder muzikale begeleiding van Charly Senecal, Robin Wiersma en Sietse van Bon.

2018

Happy Family

‘Happy Family’ vertelt het verhaal van broer Jan en zus Sjoukje de Bruin, hun kinderen, aanhang en verloren gewaande familieleden. De titel staat niet voor niets tussen aanhalingstekens. Zoals in iedere familie heeft eenieder zo zijn eigen besognes, zijn er geheimen, gedoe met geld, intriges en zwarte schapen. Geschreven door Doet Velthuis

2017

Vreemde Veugels

Het blijspel Vreemde Veugels speelt zich af op de noodlijdende en verlopen Harlinger camping 'Ut Protternest', eigendom van moeke Koekoek en haar twee zoons. Zoon Cas is wereldkampioen luchtfietsen, zijn broer Rob is zo zen dat hem bar weinig uit handen komt. Moeke staat er grotendeels alleen voor en ze wil zó graag rust. Die is haar echter niet gegund. Campinggasten en andere figuren komen van heinde en verre, maar ook uit het nabije Oosterpark, naar Ut Protternest. Een ieder vanuit zijn eigen beweegreden. De grote vraag is dan ook wie nu eigenlijk de vreemde veugel is.

2016

Ouwe Sokken

Ouwe Sokken is een klucht in twee bedrijven, geïnspireerd op echte mensen en daadwerkelijke situaties aangevuld met de prettig gestoorde creativiteit van de schrijvers Doet en Aleid Velthuis. Het stuk vertelt over ouder worden, over vasthouden en loslaten, aftakelen en opleven én over bezuinigingen. Dooie boel denkt u? Niet in verzorgingshuis De Brik! Tot ongenoegen van zuster Zeldenrust is er in Huize de Brik zelden rust. Met passie zorgt de zuster voor haar dementerende "oudjes". Bezuinigingen, opstandige bewoners, de afwezige manager en een zeurende zorgambtenaar maken dit echter tot een onmogelijke taak. Wanneer De Brik wordt omgevormd tot kleinschalige woonvorm en de zuster er twee bewoners én een zorgrobot bij krijgt, loopt alles mis. Terwijl de zuster opbrandt, ontbrandt bij anderen de liefde. Ook de zorgambtenaar heeft het zwaar te pakken en bezuinigen lijkt niet meer haar voornaamste doel.

2015

Het Heimwee

'Anna Casparii of het heimwee' in een notendop

Het verhaal speelt zich af in het havenstadje Waddingen (Harlingen), in de jaren 1898-1899. Aan Haven de Maan (Noorderhaven) woont de familie Casparii. Vader Ruerd en moeder Ulrika houden een moeizaam huwelijk in stand en met het bedrijf -een handel in koloniale en grutterswaren- gaat het ook slecht. Misschien is zoon Scato een lichtpuntje? Hij maakt carrière bij een bank in een grote stad. Broer Ewout -een man die niet wil deugen- woont bij de familie in. Het gezin nam ook het jonge nichtje Anna in huis, toen zij haar beide ouders verloor. Kok van de Casparii's is oud-zeeman Jacob Cabeljouw. Hij werkte vroeger voor Anna's vader, Hendrik Casparii, tot die op zee met zijn schip verging. Aan Haven de Zon (Zuiderhaven) woont broer Reinder Casparii met zijn vrouw Dina. Hun zoon Folkert is officier bij de marine. Hij vecht in de 'hel van Atjeh'. De spreekwoordelijke 'vaart der volkeren' is er wat uit in 10H Waddingen. Op de scheepswerf van Reinder Casparii is al in geen jaren meer een schip van stapel gelopen. Moderne stoomboten verdringen de Harlinger zeilschepen. En alsof dat nog niet genoeg is, zaait de socialist Monse Monsma (Tjeerd Stienstra) vanuit zijn koffiehuis De Toekomst (café De Franekerpoort) met opruiende pamfletten onrust onder de bevolking. De welgestelde leden van herensociëteit het Zeekasteel (Zeeburg) willen dat de kop indrukken - desnoods met geweld. Ondertussen probeert Anna zich te ontworstelen aan het kleinsteedse Waddingen en aan de bekrompenheid van haar familie. Aan zee zoekt ze de vrijheid. Heeft ze het talent om het stadje via een zangcarrière te ontvluchten? En hoe pak je zoiets aan? Want alles heeft zijn prijs...